Azotul este unul dintre macronutrientii care sunt necesari in cantitati mari atunci cand vine vorba de nutritie sol, actionand ca nutrient primar pentru plante. Insa pentru ca nu este un element direct disponibil din aer sau din scoarta terestra, fiecare agricultor ar trebui sa il administreze culturilor sale.
Importanta azotului in agricultura
Azotul este esential in cresterea plantelor, in procesarea alimentelor vegetale si in crearea clorofilei. Daca nu au suficient azot, plantele nu se pot dezvolta corespunzator. Dar trebuie avut in vedere ca prea mult azot este la fel de periculos. Poate avea ca rezultat arderea plantei, cauzand totodata o incapacitate a acesteia de a produse flori (si roade). Azotul poate provoca, de asemenea, multe daune mediului in apele subterane si oceane.
Azotul face parte din molecula clorofilei care da plantelor culoarea verde si este implicata in crearea hranei plantei prin fotosinteza. Lipsa de azot se manifesta prin ingalbenirea generala a plantei (cloroza). Azotul este, de asemenea, elementul de constructie principal al protoplasmei vegetale. Protoplasma este substanta translucida care este materia vie din celule. Este necesara pentru diferentierea mugurilor florali, cresterea rapida a lastarilor, sanatatea mugurilor florali si cresterea calitatii rodului. Totodata, actioneaza ca un catalizator pentru celelalte minerale.
In procesul numit fotosinteza, plantele folosesc energia soarelui pentru a schimba dioxidul de carbon si apa in amidon si zaharuri. Amidonul si zaharurile sunt hrana plantei. Fotosinteza inseamna “a face lucruri cu lumina”.
Exista cativa nutrienti esentiali pentru cresterea plantelor, precum azotul (N), fosforul (P) si potasiul (K). Acesti nutrienti majori sunt de obicei primii care lipsesc din sol, deoarece plantele ii folosesc in cantitati mari pentru a creste si a supravietui. In plus, aceste elemente se pot scurge din sol in mod natural odata cu schimbarea vremii, mai ales in anotimpurile ploioase sau foarte calduroase.
Iar pentru ca aproape niciodata nu exista acesti nutrienti in cantitate suficienta, agricultorii trebuie sa suplimenteze solul pe care il lucreaza daca isi doresc sa aiba parte de culturi roditoare.